Alle onderwerpen

Trouwen als minderjarige

In Nederland mag je officieel vanaf je 18e trouwen. Het kan echter voorkomen dat minderjarigen wel willen trouwen. Dan gelden er verschillende regels.

Toestemming van de ouders

Minderjarigen hebben toestemming nodig van hun ouders (of voogd) om te trouwen. Zijn de ouders akkoord, dan kan het jonge stel contact opnemen met de ambtenaar van de burgerlijke stand in hun eigen gemeente. De ambtenaar vertelt wat er verder moet gebeuren.

Soms is ook de toestemming van de overheid nodig

In de volgende gevallen mogen minderjarigen pas trouwen als ze daarvoor óók toestemming van de overheid (de minister van Justitie) hebben. Deze toestemming wordt huwelijksdispensatie genoemd.

  • Het meisje is jonger dan 16 jaar en is zwanger of al bevallen.
  • De jongen is jonger dan 16 jaar en het meisje is zwanger of al bevallen.
  • Beide partners zijn 16 of 17 jaar en een van hen (of beide) is ernstig ziek. Er is geen kans op genezing en het is hun laatste wens om te trouwen.
  • Beide partners zijn bijna 18 jaar en gaan binnenkort voor langere tijd naar het buitenland.

Is jullie situatie anders, of wil je graag meer weten? Informeer dan bij je eigen gemeente of kijk op de website Justis.nl van het ministerie van Justitie.

Als ouders geen toestemming geven

Als de ouders geen toestemming geven, kunnen minderjarigen niet trouwen. Ook niet als de overheid wel toestemming heeft gegeven.

In dat geval kan een minderjarige de rechtbank vragen om ‘vervangende toestemming van de ouders’.

Zwanger? Door te trouwen krijg je ouderlijk gezag

Door te trouwen krijgen minderjarige ouders allebei het ouderlijk gezag over hun kind. Trouwen ze niet, dan zijn er nog een aantal andere mogelijkheden. Meer hierover lees je op de website van de Rijksoverheid.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.