Alle onderwerpen

Lichamelijke ontwikkeling

Lichamelijk verandert er bij pubers veel tegelijk.

Groei en lichamelijke ontwikkeling

Pubers groeien hard; eerst in de lengte en dan in de breedte. Ze moeten daar soms echt aan wennen. In korte tijd worden ze ineens veel langer en ze krijgen grotere handen en voeten. Hun geslachtsdelen groeien ook, ze krijgen lichaamshaar en ze worden ongesteld of krijgen zaadlozingen. Meisjes krijgen grotere borsten. Dit is onderdeel van de seksuele ontwikkeling.

Vergelijken

Bij dat wennen aan je ‘nieuwe’ lichaam hoort vergelijken met anderen. Veel meisjes vinden dat ze te dikke of juist te dunne dijbenen hebben. Ze vinden ook vaak dat hun borsten te klein blijven of ze vinden hun hele lichaam te dik of te dun. Jongens vergelijken ook. Zij vinden zichzelf vaak te iel, te mager. Dat staat niet zo stoer en krachtig als een breed, gespierd lijf. Later komt dat meestal vanzelf goed. Voorlopig is hun lichaam nog niet uitgegroeid. Sporten helpt!

Elk kind is anders

Bedenk dat ieder kind anders is. Bepaalde ontwikkelingen komen bij het ene kind wat later dan bij het andere. Dat hoeft niet te betekenen dat er iets mis is. Zo verschilt het per kind wanneer de groeispurt begint.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.