Alle onderwerpen

Jeugdcultuur

Jongeren tot een jaar of 20 creëren vaak hun eigen cultuur. Uiterlijke onderdelen van een jeugdcultuur zijn muziekstijlen, make-up en mode, piercings en tatoeages, brommers, scooters en auto’s. Het is belangrijk voor jongeren om bij een vriendengroep te horen, en veel jongeren horen ook bij een subcultuur. Dit helpt hen bij het zoeken naar hun eigen identiteit.

Subculturen

Binnen de jeugdcultuur zijn er verschillende subculturen. Voorbeelden zijn:

  • emo’s;
  • metal;
  • nerds;
  • moslima’s;
  • wave;
  • hiphop.

Iedere subcultuur heeft een heel scala aan specifieke gedragingen, voorkeuren en opvattingen. Je bent er geen lid van, je bent er (vooral in de ogen van anderen) ‘zo een’.

Jeugdcultuur en identiteit

Het gaat bij een jeugdcultuur niet om intensief contact, zoals bij de vriendengroep, maar om jezelf te kunnen plaatsen binnen de groep leeftijdsgenoten. Op die manier laten jongeren zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Ze ontlenen daar hun identiteit aan, een basis voor hun imago. Het geeft houvast doordat je weet wat er van je wordt verwacht. Als je hardcore bent, draag je kleding die daarbij past, ga je naar disco’s waar andere hardcore jongeren komen, en gebruik je dezelfde taal en uitdrukkingen.

Subcultuur die bij je past

Jongeren kiezen een subcultuur die bij hen past, maar plakken bijna nooit het label van die subcultuur op zichzelf. Echtheid is het sleutelwoord. Je bent wie je bent en laat zien waar je voor staat. Wie zich een bepaalde stijl aanmeet alleen maar om erbij te horen, wordt afgestraft. Jongeren worden dus aangetrokken tot groepen met kenmerken die ze bij zichzelf herkennen en waar ze zich thuis bij voelen.

Afzetten

Jongeren kleden zich anders dan anderen en gedragen zich anders. Dat gebeurt onder invloed van de cultuur waartoe ze zich aangetrokken voelen. Daarmee zetten ze zich af tegen andere subculturen of soms tegen de maatschappij, de politiek of tegen onrecht in de samenleving – en ook wel tegen hun ouders. Dat hoort erbij. Vanaf een jaar of 18 wordt dit afzetten minder en ontstaat er meestal een gelijkwaardige relatie.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.