Alle onderwerpen

Slapen baby

Elke baby slaapt anders. De ene baby slaapt langer en eerder door dan de andere. Voor jou als ouder is het vaak vermoeiend. Maar gebroken nachten horen bij het hebben van jonge kinderen.

Slaapritme ontwikkelen

Pasgeboren baby’s weten nog niet het verschil tussen dag en nacht. Het is dus normaal dat een baby 's nachts wakker wordt. Na enige tijd komt er steeds meer een dag- en nachtritme en zal je baby vaker doorslapen. Maar ook dan is hij 's nachts nog wel eens wakker. Bijvoorbeeld als je baby ziek is, droomt, last heeft van een mug of gewoon zomaar. Soms laat je baby zich niet eens horen.

Duidelijkheid en structuur

Baby’s hebben veel slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Duidelijkheid en structuur helpen bij het slapen.

  • Zorg zoveel mogelijk voor een vast dag- en nachtritme.
  • Probeer je baby op zijn vaste slaapplek te laten slapen en bijvoorbeeld niet in de box. De baby went er zo aan dat de slaapplek is om te slapen en de box om te spelen.
  • Maak van het naar bed gaan een positief en rustig ritueel van ongeveer 20 tot 30 minuten. Houd een vaste volgorde aan. Bijvoorbeeld eerst even zingen, dan de knuffels welterusten wensen. Daarna een kus van broer of zus en ten slotte de muziekdoos aanzetten.

Hoeveel slaapt een baby gemiddeld?

  • Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld 14 uur per dag. Overdag slaapt een baby meestal tweeënhalf tot vier uur achter elkaar.
  • Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan.
  • Na zes maanden slapen baby’s vaak al vijf uur achter elkaar.
  • Rond negen maanden vinden de meeste baby's het niet zo leuk om alleen te zijn ’s avonds. Misschien gaat je baby dan niet meer rustig liggen. Je baby maakt overdag veel mee en verwerkt dat ’s nachts. Hij kan gaan dromen en bang wakker worden.
  • Kinderen van een jaar oud slapen ongeveer acht tot negen uur achterelkaar door. Vaak doen ze ook nog een middagslaapje van anderhalf tot twee uur.

Elk kind is verschillend. Dus het kan bij jouw baby anders zijn.

Lekker slapen

Een rustige, donkere en veilige kamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Zorg dat het niet te warm of te koud is in de kamer waar je baby slaapt. Als je baby bang is in het donker, kun je het licht op de gang laten branden of een nachtlampje gebruiken.

Meer slaaptips

Kijk ook bij de slaaptips voor nog meer adviezen om je baby beter te laten slapen.

Filmpje: Ritme en regelmaat

In dit filmpje geeft Fiona tips over hoe je ritme en regelmaat aanbrengt bij het naar bed brengen van je baby.

Fiona deelt in deze en andere filmpjes handige tips voor vaders en moeders. Benieuwd wie Fiona is? In dit filmpje stelt zij zich voor.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.