Simpel (be)sparen!

Een nieuwe fiets voor je zoon of dochter, een schoolreisje, een nieuwe telefoon of een nieuwe kamerinboedel. Er is altijd wel iets extra’s in het gezin wat geld kost. Daarom adviseert het Nibud om een buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven, maar ook om eerst te sparen voor een (grote) uitgave.

 

Een aantal simpele (be)spaartips:

 

Automatisch sparen bij jouw bank

Je kunt bij veel banken kiezen om bijvoorbeeld per maand een vast bedrag automatisch te sparen. De bank zet dan jouw gewenste bedrag elke maand van je betaalrekening naar je spaarrekening. Soms kun je ook kiezen voor automatisch rest sparen. Je geeft dan aan welk minimum bedrag op je betaalrekening moet blijven staan. Wat je overhoud boven dat minimum bedrag, dat zet de bank automatisch op je spaarrekening. Je kunt zelf instellen op welk moment in de maand dit gebeurd.

 

Azijn in huis helpt je besparen

Azijn ontkalkt, desinfecteert en dood schimmels. Je kunt azijn op veel manieren in je huis gebruiken en het is vaak goedkoper dan de A-merk schoonmaakmiddelen. Let wel op: je hebt twee soorten azijn, namelijk natuurazijn en schoonmaakazijn. Je kunt azijn bijvoorbeeld gebruiken in de was, om de badkamer schoon te maken, om de groene aanslag in je tuin te verwijderen, enzovoort

 

Goede kans met tweedehands

Voor zwangerschaps-, baby- en kinderspullen, kun je ook heel goed terecht op tweedehands websites. Bijvoorbeeld Zeelandnet Prikbord of Marktplaats. Je kunt ze vaak goedkoper aanschaffen en toch net zo veel plezier van beleven.

Soms loont het ook om creatief te zijn. Staan er bijvoorbeeld alleen maar roze kinderfietsjes en wil jij net een blauwe of groene hebben? Dan kun je de fiets bijvoorbeeld beplakken met gekleurde plakfolie. Houd er wel rekening mee dat de folie geschikt moet zijn voor buiten.

 

Verkoop wat je niet meer gebruikt

Soms liggen er spullen in onze berging of op zolder spullen, die we niet meer gebruiken. Een belangrijke vraag: heb ik dit het afgelopen jaar of de afgelopen 2 jaar gebruikt? En heb ik het nog nodig? Is op beide vragen het antwoord ‘nee’? Dan kan het weg. It's as simple as that!