Lood in drinkwaterleidingen

Op woensdag 6 november, zijn er twee rapporten verschenen over de gezondheidsrisico’s van loden leidingen.

Kraanwater kan te veel lood bevatten in huizen met loden leidingen en in woningen met nieuwe kranen of drinkwaterinstallaties. Dit is al langer bekend, maar er waren nieuwe inzichten over lood in drinkwater. Vanwege deze nieuwe inzichten is onderzocht of de bestaande adviezen moeten worden aangepast.

De belangrijkste conclusie van beide rapporten (RIVM en Gezondheidsraad) is dat de bestaande adviezen grotendeels hetzelfde blijven. Er zijn wel risicogroepen bijgekomen.

  • Het belangrijkste advies blijft om loden leidingen te vervangen.
  • Zwangere vrouwen, flesgevoede zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar in woningen met loden leidingen krijgen het advies flessenwater te gebruiken. De leeftijd van de kinderen is uitgebreid van 6 tot en met 7 jaar.
  • Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen tot een bepaalde hoeveelheid kraanwater gebruiken waarbij het water wel na lange stilstand (ongeveer 8 uur) goed (ongeveer 2 minuten) moet worden doorgespoeld.
  • Volwassenen die veel loodhoudend kraanwater drinken (meer dan 2 liter per dag) lopen risico op nierschade of een licht verhoogde bloeddruk.
  • Goed doorspoelen is ook het advies de eerste drie maanden bij een nieuwe drinkwaterinstallatie in huis. Voor een nieuwe kraan is het advies om die de eerste drie maanden bij elk gebruik voor consumptie eerst tien seconden te laten doorlopen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.ggdzeeland.nl.